+  Define - Definecilik - Ana Sayfa
|-+  BELGELER
| |-+  Anadolu Efsaneleri
| | |-+ 
 Ağlayan kaya- Manisa

Üye Adı: Beni Hatirla
Şifre:
Sayfa: [1]   Yukarı git
Konu: Ağlayan kaya- Manisa  (Okunma Sayısı 1159 defa) Seçenekler Arama
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
« : 16 Mart 2008, 20:45:15 »
Black_Mask
Black
*
Tecrübe Puanı: 304
Nasipte yoksa ne gelir elden...

Ağlayan kaya- Manisa

lManisa'nın, sırtını dayadığı Spil Dağı pek çok efsanenin de kaynağıdır. Ama Ağlayan Kaya Niobe efsanesi şüphesiz bunların en meşhurudur.

Yarı-tanrı Tantalos'un kızı Niobe Manisa'da doğmuş, tanrıça Hera ile birlikte çocuklukları bu yörede geçmiştir. Daha sonra Niobe'nin yedisi kız, yedisi erkek 14 çocuğu olur. Çocukluk arkadaşı ve Zeus'un eşi Hera'nın ise Apollon ve Artemis olmak üzere iki çocuğu vardır. Her fırsatta çocuklarının sayısı ile gururlanan Niobe, topu topu iki çocuğu olduğunu söyleyerek küçümsediği Hera'yı öfkelendirir. Hera çocuklarından, Niobe'yi cezalandırmalarını ister. Apollon ve Artemis de oklarıyla Niobe'nin bütün çocuklarını öldürür. Niobe, çocuklarının cesetleri başında günlerce ağlar. Sonunda Tanrı Zeus, Niobe'nin haline acır ve ıstırabına son vermek için onu ağladığı yerde taş haline getirir.

Spil yamacındaki kadın başı şeklindeki bu kayanın, göz çukurunu andıran girintilerinden sızan -daha doğrusu, yakın zamanda kuruduğu için artık sızmayan- su, Niobe'nin gözyaşları olarak yorumlanır. Halk buraya 'Ağlayan Kaya' der. Yakından bakıldığında sıradan doğal bir kaya oluşumu; batı yönünde biraz uzaklaşılarak bakıldığında ise kadın başı şeklinde görünen bu kaya, hala çok ziyaret edilen bir yerdir. Manisa'nın sarı üzümlerinin ilk olarak Niobe'nin gözyaşlarıyla sulanan bağlarda yetiştiği söylenir.

Ruhun şad olsun şehidim vatan sana minnettar,
Gerekirse ardından gelecek daha çok şehit var.
                                                     Black_Mask
« Yanıtla #1 : 31 Mart 2008, 00:23:20 »
mortal kombat
secret
*
Tecrübe Puanı: 154

Ağlayan kaya- Manisa

paylaşım için saol kardeş.
bugün gittim gördüm oraları. çok güzel bir bölge.
 yaşlı bi amca ile konuştum. eskiden her hafta perşembe günleri gözlerinden su gelirmiş. bu aralar gelmiyormuş. sebebi muhtemelen su olmadığı içindir. ama deniliyorki, eğer kayanın etrafında çocuklar olursa ağlaması kesilirmiş.

Geçmişimiz Geleceğimizdir...
Yardım isteyen arkadaşları yasal kazıya teşvik ediniz.
Kaz orayı, kır orayı gibi kelimeler kullanmayınız.
Kanunsuz olarak bulunmuş eserlerin yayını kesinlikle yasaktır.
Msn Adresi Vermek Yasaklanmıştır. ve tel no paylaşımı yasaktır.
Açmak istediğiniz konuyu ilgili bölüme açınız.
Aynı konuyu bir kereden fazla açmayınız.
« Yanıtla #2 : 31 Mart 2008, 00:35:10 »
Malabadi
*
Tecrübe Puanı: 25
Kültüre ve tarihe saygı duyalım...

Ağlayan kaya- Manisa

Hocam manisaya yogunlaşıoz anlaşılan ben derim ki salihliyi sardı geçtikten sonra sagda  Bozdaga bi çıkalım yolda 9 çeşme var bakalım işaret arıyalım ama sit alanı galba özelikkle sagda ilk köy yoluna girelim orda meşhur kapılıcalar var arabayı orda bırakım kuzey istikemetinde yürürisek emareler var derim..kolay gelsin ben gidip dolaşıcam vakit olsa..

Ne kadar söylersen söyle söylediklerin karşındakinin anlayabilecegi kadardır..Mevlana..
« Yanıtla #3 : 05 Nisan 2008, 19:19:17 »
rosh
*
Tecrübe Puanı: 53

Ağlayan kaya- Manisa

güzel paylaşım sağol kardeşim...
« Yanıtla #4 : 22 Nisan 2008, 11:15:06 »
arihasan
arihasan
*
Tecrübe Puanı: 3

Ağlayan kaya- Manisa

arkadasLar ben Manisa/salihli denim irtibata gecerseniz dediğiniz yerleri ayrıntıLarıyLa birLikte size gezdirebiLirim birLikte bir araştırma yapabiliriz ne dersiniz merakLıLarı irtibat haLine geçsin

Ben anLatılmam Yaşanırım
Sayfa: [1]   Yukarı git

Gitmek istediğiniz yer: