+ +  Define - Definecilik - Ana Sayfa
|-+  GENEL BİLGİLER
| |-+  Genel Bilgiler
| | |-+ 
 Arama İçin Müracaat

Üye Adı: Beni Hatirla
Şifre:
Sayfa: [1]   Yukarı git
Konu: Arama İçin Müracaat  (Okunma Sayısı 3649 defa) Seçenekler Arama
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
« : 07 Temmuz 2007, 14:41:25 »
PeopLe
VIP
*
Tecrübe Puanı: 1633

Arama İçin Müracaat

ARAMA İÇİN MÜRACAAT

Kanunlar herkese açıktır. Herkes gerekli izin alarak define aramaya başlayabilir.
Kazılacak bölgenin gerekli araştırmasını yaptıktan sonra kazılacağına karar verilirse yapılacak ilk işin en yakın müze müdürlüğü ve mülki amirliğine müracaat ederek izin alınmasıdır. En doğru yol budur.Kaçak kazı yapmaktan kaçınınız.

Defineciler arasında yaygın bir görüş vardır. “Bulduğum defineye devlet el koyar hakkımı vermez”. Bu çok yanlış bir kanıdır bulunan her türlü definen takdir komisyonlarınca incelenerek değeri biçildikten sonra ilgili bakanlığa ödeneği ayrılıp bloke edilen ödenekten definecinin hakkı verilir. En güzel alıcılar müzelerdir.

Konuya diğer yönden yaklaşan kaçak yapılan bir kazıda elde edilen define (altın, gümüş, heykel veya arkeolojik değeri olan varlıklar) Serbest piyasada kaçak olarak alınıp satıldığını herkes bilir. Bunun gerçek değerini ilk elden bulan şahsa ödenmediğini, kaçak olduğu için yakalanma riskinin çok yüksek olduğu sürekli ihbar edildiği bilinmektedir. (İhbar edene varlığın değeri üzerinden %7,5 verilir)

Arama yapmak ve kazıda bulunmak için en yakın müze müdürlüğü ve mülki amirden müracaat sonucu izin alınmalıdır.

İlgili müdürlükler yapılan müracaatları çok çabuk değerlendirip ekip oluşturmaktadırlar.

Müracaat bir dilekçe ve ekinde aşağıdaki belgelerle müze müdürlüğüne yapılmaktadır.

Define arayacak kimse bölgesini tespit edip gerekli ön çalışmaları yaptıktan sonra bir dilekçe ile en yakın mülki amire ve bir dilekçe ile müracaat edebilir.

Define aranacak bölge önce iyice araştırılmalıdır. Söz konusu bölgenin eski uygarlıklardan günümüze evreleri incelenip sonra bölgesel tespite geçilmelidir.

Hedef önce gözle, sonra makine ile test edildikten sonra kazı yapılmasına gerek duyulursa, yasal müracaatta bulunulmalıdır. Define arama yasal bir iştir. 2863 Sayılı Kanuna atfen define arama yönetmeliği çıkarılmıştır. (R-6 –27 OCAK 1984 Sayı- 18294)

Define aranacak bölgenin ön çalışmasından sonra dilekçe verilir. Bu dilekçede aşağıdaki durumlar açıkça belirtiler.

Define aranacak bölge 100 m2’yi geçemez. Bu bölge dilekçe ekinde verilecek kroki harita, fotoğraf üzerinde işaretlenecektir.
« Yanıtla #1 : 26 Kasım 2007, 22:05:42 »
tufan_19
*
Tecrübe Puanı: 0

Arama İçin Müracaat

verdiğin değerli bilgiler için teşekkürler ama kazılacak alan sit alanıysada izin alınabilirmi alınırsa şartları nedir bu işlemler için cebimizden bi para çıkarmı? birde kazı sırasında yanımıza görevli birileri veriliyomu şimdiden teşekkürler.
« Yanıtla #2 : 20 Ocak 2008, 02:23:59 »
nicolas
*
Tecrübe Puanı: 17

Arama İçin Müracaat

bilgiler için çok tesekur  peki dıyelım çok deyerlı bır eser buldum amerıkalılar veya yabancı koleksıyonerler 100 mılıyar bıcdı deyrını devlete aynı parayı verırmı? Teşekkur ederm

Yazıyorum öyleyse varım
« Yanıtla #3 : 20 Ocak 2008, 14:39:15 »
kayipkepenek
kayipkepenek
*
Tecrübe Puanı: 193

Arama İçin Müracaat

merhaba kardeşlerim
öncelikle sit alanları numaralandırılırlar
1.derece:kazı yapılamaz sit alanları tarihi yerler <efes harabeleri gibi camii,okul,mezarlıklar>v.s
2.derece:doğal sit alanlarıdır.tabiat olarak şaheserlerdir yapı izni verilmez
3.derece:kamuya ait alanlardır bunlara ruhsat veriliyor

diğer buluntulara gelince
devletten izin almış RESMİ KOLLEKSİYONER ler katalog fiyatları<amerikalılarda ve diğer kişilerdeki değerler ve devletin koyduğu raiş bedel> bu Kolleksiyonerlerle bağlantıya geçerseniz bulduklarınızı devlet adına değerinden alınıyor ve satılıyor
yani AMERİKALI lara satmayın kardeşim
saygılar

o albayrak üstündeki yıldız benim
o al bayrak uğruna feda olsun bedenim
« Yanıtla #4 : 04 Mart 2008, 16:28:34 »
kerti17
Forumun Kertenkelesi
*
Tecrübe Puanı: 28
Forumun Kertenkelesi

Arama İçin Müracaat

arkadaşlar yasal bir define kazısı bize ne kadara patlar? maliyeti ne olur?
« Yanıtla #5 : 07 Mart 2008, 20:49:41 »
andy48
*
Tecrübe Puanı: 12

Arama İçin Müracaat

arkads biz eserlerimiz dısarı gitmesin diyoruz sen amerikalı diyorsun.sen tum turk toplumuna ait bir eseri nasıl bir amerikalıya satmaya kalkarsın.............gotur muzeye onların verdigi degerin fazlasın verecektir. ben bugun verdim muzeye.sende ver.sacmalama

Kimsenin Türklüğünü Sen Sorgulayamazsın.Herkes Kendisinden Sorumludur.
Edit kerti17
« Yanıtla #6 : 08 Mart 2008, 20:56:54 »
andy48
*
Tecrübe Puanı: 12

Arama İçin Müracaat

kerti 17 arkadasım  turkun malını yabancı ya satan insanın turklugunden suphe ederim tabiki.sana gelince senin gibi insanların bunları gormezden gelip bos vermesi yuzunden oldugumuz yerde sayıyoruz.sen once kendini yargıla tamam .bana kimse dusuncelerimden dolayı hesap soramaz.sen nesinki.herkezin avkatımısın yazık bu memleketin sehitlerine.senin gibiler icin  icin savasıyorlar.ben sorgulayacagım sen sorgulayacaksın herkez sorgulayacakki bu vatan icin canını verenlerin kemikleri sızlamasın.tamammı.
« Yanıtla #7 : 08 Mart 2008, 21:33:08 »
kerti17
Forumun Kertenkelesi
*
Forumun Kertenkelesi

Arama İçin Müracaat

andy48 haddini bil konuşma tavrına dikkat et.sna tek bişey söyledim kimsenin Türklüğüne laf etme diye gayet kibar bir dille uyardım.aynı kibarlıkta cevap beklerim.kişinin üslubu kendisini yansıtır.bi gazi kardeşi olarak bna bu konuda dil uzatmaya hiç mi hiç hakkın yok.
« Yanıtla #8 : 09 Mart 2008, 16:22:26 »
atabey688
*
Tecrübe Puanı: 23

Arama İçin Müracaat

herkez arama ruhsatı alabılırmı.
« Yanıtla #9 : 09 Mart 2008, 16:32:08 »
ALAADDİN-KEYKUBAT
*
Tecrübe Puanı: 202

Arama İçin Müracaat

Merhaba,
Kanunlar herkese açıktır. Herkes başvuru yapabilir ve gerekli evrakları hazırlayarak ruhsat alabilir.
« Yanıtla #10 : 11 Mart 2008, 16:33:27 »
zahar
*
Tecrübe Puanı: 2

Arama İçin Müracaat

arama(araştırma) yapmak içinde ruhsat gerekirmi
« Yanıtla #11 : 11 Mart 2008, 16:45:27 »
kerti17
Forumun Kertenkelesi
*
Forumun Kertenkelesi

Arama İçin Müracaat

araştırma ruhsatı diye bi ruhsat yok ki zaten.olmayan şey tabi ki gerekmez.
« Yanıtla #12 : 11 Mart 2008, 16:49:38 »
zahar
*
Tecrübe Puanı: 2

Arama İçin Müracaat

teşekkürler hocam
« Yanıtla #13 : 31 Mart 2008, 18:31:30 »
derşan
*

Arama İçin Müracaat

slm arkadaşlar bana tümülüs mezar yapısı için bir yardımınız olursa sevinirim bu tür bi mezar için kazı izni almam mümkün mü çünkü çok dehşet bir tümülüs mezara denk geldim ama birçok yanı define avcıları tarafından kazılmış
« Yanıtla #14 : 27 Nisan 2008, 01:35:38 »
stalker
*

Arama İçin Müracaat

Arkadaşım gerçekten çok güzel ve aydınlatıcı bilgilerin için çok teşekkür ederim emeğine sağlık
Sayfa: [1]   Yukarı git

Gitmek istediğiniz yer: