+  Define - Definecilik - Ana Sayfa
|-+  BELGELER
| |-+  Tümülüsler Hakkında Genel Bilgiler
| | |-+ 
 Tümülüs Mezarları

Üye Adı: Beni Hatirla
Şifre:
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Konu: Tümülüs Mezarları  (Okunma Sayısı 5307 defa) Seçenekler Arama
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
« : 26 Eylül 2007, 16:13:16 »
ℓäяк
*
Tecrübe Puanı: 336
Söz Konusu Vatan İse.. Gerisi Teferrüattır..

Tümülüs Mezarları

Trakya’da yoğun olarak görülen irili ufaklı yığma tepelerin hepsi “Tümülüs” denilen mezar tepeleridir.
Trakya’da en erken tümülüs MÖ.1300 yılına tarihlenen Kırklareli’de bulunan Taşlıbayır Tümülüsüdür. Ayrıca Kırklareli ve Edirne civarında Dolmen adı verilen büyük iri taşların yan yana getirilerek ve sonra üzeri tekrar iri bir taşlarla örtülerek yapılan anıtsal mezar tipleri vardır. Bu mezar tiplerinin ilk örnekleri Traklara aittir. Dolmen tipi mezarlar daha sonra bırakılmakla beraber, Tümülüs geleneği Roma döneminin sonuna kadar (MS.395) devam etmiştir.

MÖ.VI.yüzyılda Perslerin egemenliği altına giren yörede Odrysler MÖ.V. yüzyılda bir devlet kurmuştur. Pers Kralı Dareus MÖ.514-513 yıllarında Tuna’nın kuzeyine kadar ilerlemiştir. Bu sırada Istranca’ların batısında büyük su kaynaklarının bulunduğu alanda ordusu kamp kurmuştur. MÖ.476’da yılında Persler Kimon tarafından yenilgiye uğratılarak Trakya’dan çekilmişlerdir. MÖ.IV.yüzyıl başlarında yöreyi ele geçiren Büyük İskender, Odrys Devleti’ni Makedonya Krallığı’na bağlamıştır. Büyük İskender Perinthos’da darphane kurarak kendi adına para bastırmıştır. Daha sonra Galat akınlarına uğrayan yöre, İskender’in ölümünden sonra Seleukosların hakimiyetine girmiştir. MÖ.168’de Roma egemenliğine girmiştir. Bu dönemde Romalılar, Trakları Romalılaştırmak için emekli asker ve subaylarını yerleştirdikleri bir çok kent kurmuşlardır. Bu kentlerden bir tanesi Malkara’nın Kermeyan Köyü’nün kenarında yer alan Apri ya da Apros’tur.

MÖ.VIII. yüzyıl ile VI.yüzyıl arasında Ege adaları ile Marmara Denizi kıyıları ve Karadeniz kıyıları arasında büyük bir deniz ticareti başlamış, Sisam, Samos ve Magaralılar Marmara ve Karadeniz kıyılarında ticarete dönük koloni kentleri kurmuşlardır. Bu kentlerden en önemlileri Perinthos (Marmara Ereğlisi), Heraion (Karaevli), Bysante (Barbaros), Ganos (Gaziköy)’ dur.[/font]

Forumda Resimlerin  Görülmesine İzin Verilmiyor
Resimleri Görebilmek İçin  [  Buraya Tıklayarak Üye Olunuz  ]  veya  [  Giriş Yapınız  ]
Resimleri Görebilmek İçin  [  Buraya Tıklayarak Üye Olunuz  ]  veya  [  Giriş Yapınız  ]

Bacımın Örtüsü Batar Rezilin Gözüne, Acırım Tükrüğe Billahi Tükürsem Yüzüne... M.AKİF ERSOY
« Yanıtla #1 : 27 Eylül 2007, 14:42:58 »
ıamturkey
*
Tecrübe Puanı: 4

Tümülüs (Höyük) Mezarları

evet katılıyorum bizim oralarda cok var boş bir arazide gozunnu gezdirdiğin an yaklaşık 30 - 40 tane tümülüs tepecik şeklinde görüle biliyor.
« Yanıtla #2 : 09 Ekim 2007, 22:52:51 »
gentli67
*
Tecrübe Puanı: 71

resimler gerçekten çok güzel paylaşım için teşekkürler.ama anadoluyu yabana atmayın adım başı timülüs bulunmaktadır

Ömür Umuttan Önce Bitmeli.!
« Yanıtla #3 : 11 Ekim 2007, 16:20:16 »
sindoma22
*
Tecrübe Puanı: 0

arkadaslar ben edirneliyim ama edirne kırklareli arasında kalıyorum tam kesiştikleri noktada bu civarda bi arasıyısı olan arkadaslara yardımcı olurum
« Yanıtla #4 : 16 Aralık 2007, 18:09:31 »
murat23
*
Tecrübe Puanı: 1

Tümülüs Mezarları

yığma tepeler hakkında bilgi alabilirmiyim.Kapıları hangi yönde ve nasıl girilir.yanında ermeni mezarlığı var ama dümdüz olmuş.Ayrıca elimde Harput haritası var ama rumca galiba okumasını bilende yok.Yaşlı bir ermeni amca vermişti gerçi adam sonradan müslüman olmuş..Harita daki harputla şimdiki arasında çok fark var...saygılar
« Yanıtla #5 : 21 Aralık 2007, 15:29:18 »
aymıra17
*
Tecrübe Puanı: 8

Tümülüs Mezarları

resimler harika şöyle birşey varki her tepecik tümülüs değildir bizim tarlanın içindede tepecikler var amadoğal
« Yanıtla #6 : 21 Aralık 2007, 16:59:04 »
cartel38
*
Tecrübe Puanı: 24

Tümülüs Mezarları

selam arkadaşlar genelde arkadaşım güney batısındadır girişleri ama değişebiliyorda ama zor iştir yığmalar kolay gelsin herkese bol şans
« Yanıtla #7 : 13 Ocak 2008, 00:46:33 »
gizemlicool
gizemlicool
*
hay aksi şeytan hep işime karışıo

Tümülüs Mezarları

ama bu resimdekiler çok bariz timülüsler... karşımıza çıkanlar hiç bu kadar basit belli olmuo maalesef....Üzgün  şuan uğraşmış olduğum bir timülüs var ama bir türlü girişini tespit edemedik resimlerini çekmişdim ama siteye yeni üye olduğum için resmi yükledim ama nereye gittiğini bulmadım:( ama biraz daha tanıdıkdan sonra elimdeki resimleri sizinle paylaşcam inş. 

hay aksi şeytan......
« Yanıtla #8 : 14 Ocak 2008, 16:37:31 »
acemi defineci
*

Tümülüs Mezarları

arkadaşlar benim bulundugum yerde açılan bir tümülüs var içerisinde 4 oda ve tüneller var. tümülüsün tahminen % 20 sini kapsıyor bu tümülüsün % 80 ine ulaşılamıyor bu odalar boş. gizli mezar odolarına nasıl ulaşabilirim ayrıca ele alınacak bir işaret göremedim ama tahminen 5 m lik tünelin birinde sag tarafında tahminen 50 cm ara ile küçük tas büyüklügünde 3 adet sol tarafındada 2 adet oyuk var başka bir işaret gözükmüyor tümülüsün iç malzermesi şıkıştırılıp oyma işlemi ile açılan odalar yani toprak malzeme yardımcı olabilecek arkadaşlar varsa benimle irtibat kurabilirler şimdiden teşekkürler.
« Yanıtla #9 : 14 Ocak 2008, 16:45:47 »
acemi defineci
*

Tümülüs Mezarları

arkadaşlar benim bahsettigim tümülüse tepeden odanın üzerinden girilmiş ben tünellerin birini takip ettim sonunda bir oda ve odanın sağ tarafında kapalı bir yer buldum orayı kapatmışlar bende orayı açtım üzeri ardıç agaçları ile kapatılmış üzerinede büyük taşlar konmuş tahminen tümülüsün etek kısmı içeriden pusula ile baktım tümülüsün girişi kuzey batı yönünde merak eden arkadaşlar inşallah faydalanırlar
« Yanıtla #10 : 18 Mart 2008, 23:00:43 »
bahtiyar poyraz
*
Tecrübe Puanı: 5

Tümülüs Mezarları

üstat bu güzel emeklerine teşekkürler devamını bekleriz saygılar
« Yanıtla #11 : 27 Nisan 2008, 00:00:43 »
hayalduygu
*
Tecrübe Puanı: 2

Tümülüs Mezarları

ustalar bir şey sormak istiyorum tümülüslerin üzerinde mezarlar olurmu. çok eskilere ait mezarlar
« Yanıtla #12 : 29 Nisan 2008, 16:35:42 »
tortumlu
*

Tümülüs Mezarları

ya kardeş çok güzel ama bizi köydede son resim olanın aynısından var doğrusu ne olduğunu bilmiyordum aydınlattığın için tşk
« Yanıtla #13 : 29 Nisan 2008, 16:55:50 »
selim_can
*
Tecrübe Puanı: 21

Tümülüs Mezarları

güzel tümülüs ressimleri

ALLAH KAİNATIN YEGANE  SAHİBİDİR
« Yanıtla #14 : 29 Nisan 2008, 17:53:37 »
tutSAkov
*
Tecrübe Puanı: 134

Tümülüs Mezarları