kursat1
Tecrübe Puanı: 164
|
merhaba,
Roma dönemi ,......... arasında. M.Ö 60-130 arası, birkaç bronz para çıkmış.Roma dönemi ile bu paralarsebebi ile ilişkilendiriyorum. Mitridath VI nın bir yüzünde Athena nın Medusalı kalkanı , diğer yüzünde zafer tanrıçası NIKE olan parası.
Yüksek bir tepe , zirveye yakın yaklaşık 2 mt genişliğinde , açık -gizlenmemiş dairesel bir giriş.Aynı genişlikte aşağıya doğru 60-70 basamak iniliyor , dört odalı salonlu bir mekana ulaşılıyor.Nişler var.
Aşağıya doğru , yine basamaklar iniyor, inenler 100 e yakın basamak saymış.Bu basamakların bittiği yer kayalar ile dolu.Doldurulmuş veya çöküntü olmuş.
Son ziyaretim , 1987. İnmek mümkün değildi.Basamakları toprak kaplamış , ayrıca çok dik.Esas önemlisi zehirlenerek ölüm gerçekleşmiş. Tepedeki otlar koparak mekana girmiş , çürüyerek zehirli bir etki yaratıyor olmalı.
Burası ne olabilir : Benim cevabım daha yakın zamanlarda gördüğümüz , Hisarlar (küçük kaleler ) gibi bir yer.Sur izleri bulamadım. Karakol gibi bir yer olduğunu düşünüyorum. Tepe civardaki tarlalara ve genel görüşe hakim. 15-20 askeri barındıracak bir mekan. Yüzeyde herhangi bir yapı izi yok.Ancak bu derece özenli , ve çok aşağılara kadar inen ( ırmak seviyesine inmeye çalışıldığını düşünüyorum ) bir mekanın ayrı bir özelliği olmalı.Çocukken defalarca gittiğim bu mekan bir tapınak ta olabilir.
İçeri giremediğim yıllardada hep gizli giriş-çıkış aradım , nafile.
benzer bir giriş , yakın sayılacak bir mesafede kale ve eteklerinde yerleşim izleri olan bir yerde daha var. Oradada 30 basamaktan sonra taşla dolmuştu.Kalenin önü -bir yanı kızılırmak, arkası bataklık. Kalenin aşağısında , ırmağa yakın bir yerde , tilki kvuğu gibi bir yarıktan giripte ,kafamı kaldırdığımda silindir şeklinde yukarıya doğru el ve ayak koyma yerleri olan , 4-5 mt arası yükseklikte bir çıkış olduğunu gördüm. Çıkış sürekli kullanıldığından , elbiseler ile perdahlanmış , çok kaygandı.Zor çıktım.
Bu çıkışın ortalarını geçtiğim noktada , silindirin çapı 15 cm gibi genişledi. Yüz genişliğinde bir pencere vardı.Bu pencereden baktığınız yönde ,180 dereceye yakın bir açıyla karşınızı görebiliyordunuz. Irmak tarlalar her şey görünüyor.
kalan kısmıda çıktığınızda , bir odaya ulaşıyorsunuz , en fazla 1,5 mt yüksekliğinde. Yine bu odadanın ortalarında bir yerden aslarak bir üstteki daha küçük bir odaya çıkıyorsunuz.Odanın ön cephe kısmı yıkılmış.Muhtemelen keşfi buranın yıkılması sayesinde gerçekleşti. Söylentiye göre , buradan küple altın bulunmuş.Hiç aklıma yatmadı ama , hem yukarda bahsettiğim yer , hemde çaveredeki pek çok mağara ermeni çeteler tarafından kullanılmış.İhtimal.
Bu mağardan çıkınca tekrar karşıdan baktım , dışarıyı izlediğim pencereyi göremedim.Benim ulaştığım maksimum yükseklik 10 mt civarında olmalı. 20 mt civarında bahsettiğim küçük pencereye benzer 2 delik gördüm .Ama aşağıdan , ama yukarıdan herhangi bir giriş bulamadım.
İlk mağara , kalenin bulunduğu tepenin batı yönünde 3 km civarında ilerisindeki , kızılırmak yanındaki ambarları da bütün açıklığı ile görüyor. Kaleden bu ambarlara (heryerdeki gibi adı kırk mağara veya kırk ambar ) giden taş bir yol var , sert taşlar 7-8 cm teker izleri barındıryor.
|