+  Define - Definecilik - Ana Sayfa
|-+  YER ALTI MADEN YATAKLARI HAKKINDA BİLGİLER
| |-+  Maden Yatakları Hakkında Sorularınız (Moderatör: altınusta_77)
| | |-+ 
 Altın Tozları Kum ve Topraktan Basit (Makinasız) Olarak Nasıl Ayrıştırılabilir?

Üye Adı: Beni Hatirla
Şifre:
Sayfa: [1]   Yukarı git
Konu: Altın Tozları Kum ve Topraktan Basit (Makinasız) Olarak Nasıl Ayrıştırılabilir?  (Okunma Sayısı 2753 defa) Seçenekler Arama
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
« : 29 Aralık 2007, 15:44:38 »
duranbey
*
Tecrübe Puanı: 6

Muhterem arkadaşlar, altın tozları kum ve topraktan arındırılarak saf hale nasıl getirilebilir? Kararsız
Bir de, sarı parlak bir madeninin, daha doğrusu toprak ve kumla karışık madenin;  altın olup olmadığını kendi imkanlarımızla nasıl test edebiliriz? Kararsız
Cevaplarınız için teşekkür ederim.
« Yanıtla #1 : 30 Aralık 2007, 21:46:13 »
kayipkepenek
kayipkepenek
*
Tecrübe Puanı: 218

selam
çoook eski bir usul ile altın zerreciklerini ayırma yöntemi vardır
bilindiği gibi altın elementinin ağırlığı bellidir
toprak genişce bir kaba konulur su ile doldurulur
el ile bu toprak ince bulanık suya dönüşünceye kadar yavaşca karıştırılır
su az akmaya devam ederken çamur olan toprak bir süre sonra kabın içinden dışarı akarak su berraklaşmaya başlar.
suyun içinde taş parçaları ve zerrecik halinde altınlar kalır
bu çok ufak altınlar için geçerlimi ?
onu denemeden bişey diyemem
ama asırlar önce nehirlerden bu sistemle altın çıkarıldığını biliyorum
saygılar

o albayrak üstündeki yıldız benim
o al bayrak uğruna feda olsun bedenim
« Yanıtla #2 : 30 Aralık 2007, 22:08:35 »
hareket
*
Tecrübe Puanı: 1

su ile ayırma ancak doğada taneler halinde olan altın için geçerlidir ,ancak insanoğlu tarafından çıkarılmış öğütülmüş veya toz haline gelmiş altın zerrecikleri için kullanılan yöntem çok daha karışık kimyasal işlemleri içeren ve piyasada ramatçılık olarak adlandırılan bir meslektir tüm kuyumcuların bildiği bir iştir..
« Yanıtla #3 : 02 Ocak 2008, 02:11:30 »
cevahir salmanuri78
*
Tecrübe Puanı: 0

sayın kardeşim altın madeni doğada iki şkilde bulunur ilki metal halde diğeri sülfür bileşiği şeklinde.metal halde olanı ayırmak oldukça basit yöntemle kayıpsız alınır.fakat sülfür bileşiği şeklinde olanın işi oldukça zor. bu konuda yüzeysel bilgiye sahip olmak istersen GOOGLEDEN SİYANÜR diye gir ve prof.Mehmet Doğan ın yazısını oku daha sonra yeniden görüşelim. slm.
« Yanıtla #4 : 03 Ocak 2008, 14:22:07 »
altınusta_77
*
Tecrübe Puanı: 52
atillacan_77@Msn Adresi Vermek Yasaklanmıştır.

duranbey kardeşim,
 altın konusunda tüm bilgileri internette bulabilirsin.çubuğa altın yaz çıkan sayfada 2. sayfayı seç (altın-vikipedi)sayfasını tıkla genel bilgilerin hepsi var.
 altın 5200 yıldır tüm insanlığın ilgi ve ekonomi odağı olmuş ve ayrı bir sanayi kurulmuştur.
 sorduğun sorulara gelince,tabiki hadi ben de kum ve tozlardan temizlenip ayrıştırmasını da öğreneyim arayıp bir kaç altın yatağı bulurum dersen uzun soluklu bir uğraşa başlaman gerekecektir.tabiki bu çabalarını karşılayacak ekonomiye de sahip olman gerekir.kanunlarla ve rakip firma ve altın ticaretini elinde tutan devletler ve çok uluslu şirketlerle boğuşacaksın.analiz için kimyager ve ünüversitelere birsürü masraf yapacaksın.altın yatağı bulsan bile  altını elde edip saflaştırmak için tesis ve atölyelere ihtiyacın olacak.anlayacağın bu iş astronomik rakamlara mal olur.
  devletler binlerce yıldır kendi topraklarında ve dünya üzerinde mevcut hemen hemen tüm gözle görülür,elle tutulur altın yataklarını işlettiler vede işletmeye devam ediyorlar.kalan yataklar gözle görülmeyen,ingilizce(invizible gold) denen altın yataklarıdır.onların tesbiti ya çok hassas kimyasal analizler yada bu işin uzmanı kişilerin yapacağı mikroskopik incelemelerle yapılabilir.uygun elektron mikroskopu gereklidir.
 altın yatağı bulduysan veya eski devirlerde işletilip depolanmış altın cevheri veya toprağı bulduysan veya altın olduğundan şüpheleniyorsan sana basit bir yöntem önereyim.bulduğun cevher(maden) ise öğüt,toprak ise olduğu gibi bir ölçek kabına,örneğin bir kaseye silme doldur.doldurmadan önce kasenin darasını,yani kendi ağırlığını hassas bir terazide tartarak ağırlığını not et.daha sonra elindeki altın numunesini yine silme olarak aynı kaseye doldur ve numuneyi tart.numunenin ağırlığını not et.daha sonra normal kuru toprak doldurarak kaseyi tekrar tart ve toprağın ağırlığını not et.senin numunen topraktan ağırsa demekki içinde bazı mineraller yani. madensel elementler vardır.onun için daha ağırdır.hafif veya toprakla aynı ağırlıktaysa ilgilenme.
 ağırsa ilgilenmeye değer.yinede altın veya değerli mineral olduğunu anlamak için analiz gerekecektir.analiz işlemlerini uzun uzun burda yazsam bile hem malzeme(analiz kapları,ocakları,çeşitli aletler)hemde analiz asitleri ve kimyasalları temin etmen hem masraflı olacak hemde zaman alacaktır.ben bu işe ömrümü verdim.bana numune gönderirsen analizini evimde yapar sana neticeyi bildiririm.müsbet çıkarsa sonraki işlem ve yöntemleri görüşürüz.Msn Adresi Vermek Yasaklanmıştır. ve e-mailim aynı olup profilimden bana ulaşabilirsin.tabiki ilgilenen tüm üyelere de mesajım geçerlidir.kolay gelsin,bol şanslar.
« Yanıtla #5 : 05 Ocak 2008, 16:33:22 »
duranbey
*
Tecrübe Puanı: 6

Tşk. arkadaşlar.
Nerdeee öyle maden yatağı filan, keşke olsa da hep beraber işletsek.
Geçmiş senelerin birinde, kışlık kömürümüzü (rus linyiti) poşetlerken yarım kilo veya bir kilo kadar sarı parlak madeni bir cisim çıkmıştı da onun için sordum.
Muhtemelen bakır filizidir. Atmaya kıyamadım. Ayarına baktırıp masraf yapmaya da değmez.
Gizemlere meraklıyızya: Elmas, yakut, zümrüt ve altın gibi yatakları hobi olarak aramak isterdim doğrusu. 
« Yanıtla #6 : 16 Mart 2008, 01:27:25 »
a@tmaca
a@tmaca
*

valla bende zamanında bir küp dolusu kül sanarak topraga serptim fakat sonradan güneşin ısıgı üstüne  vurunca parladı  ve o  an  oturup aglamaya basladım artık giden gitmiştir yapıcak bişi yok sen o tozu sakın kaybetme  zenginsin artık  çaktırma bolsanlar
« Yanıtla #7 : 16 Mart 2008, 22:56:59 »
yeni buluş
*
Tecrübe Puanı: 27

selam arkadaşlar altını topraktan ve kumdan ayırma yöntemi kendi imkanlarınızla şöylede olabilir biraz zahmet ister ama bir kabın içine koyarak ateş üzerinde  bir ahşap kaşıkla kavurur gibi karıştıracaksın altın tozları birleşerek yani kırmızı mecimekten az  daha küçük hale gelecektir ondan sonra pirinç içinde taş seçer gibi seçeceksin kolay gelsin
« Yanıtla #8 : 17 Mart 2008, 20:50:57 »
Yonetim
Defineci kaçakçı değildir,kaçak kazıya hayır deyiniz...
*
Tecrübe Puanı: 215

Merhaba arkadaşlar
Aradığımız doğru cevap bilimsel ve endüstriyel yöntemler olarak alttadır
Forumda Resimlerin  Görülmesine İzin Verilmiyor
Resimleri Görebilmek İçin  [  Buraya Tıklayarak Üye Olunuz  ]  veya  [  Giriş Yapınız  ]
ALTIN, periyodik cetvelin IB grubunda yer alan sarı renkte soy metal. Doğada serbest halde, alüvyon yataklarında kum ile karışmış parçacıklar hâlinde kuvars kayalar içinde dağılmış olarak bulunur. Demirli pirit, kalkopirit, galen ve gümüşle birlikte, ayrıca tellürle yaptığı AuTe2 ve AuAgTe4 doğal bileşikleri hâlinde bulunur. Altın, çok kolay dövülüp çekilebilen, yumuşak bir metaldir. Bir gramı 2 kilometrelik tel hâline getirilebilir. Önce parşömen arasında, sonra da varakçı derisi arasında dövülerek 147 milimikron (1,47x10-7m.) incelikte altın varak yapılabilmiştir. Altın, elektriği ve ısıyı çok iyi iletir. Açık havada bırakıldığında oksitlenmez. Bazlar ve saf asitlerden etkilenmeyip yalnızca altınsuyunda çözünür. Halojenlerle, ancak ısıtılınca birleşir. Altın en çok Güney Afrika Cumhuriyeti’nde (dünya altın arzının % 75’i), Rusya, Kanada ve ABD’de üretilir. Elde edilme yöntemleri basittir. Hidrolik yöntemde, su püskürtülerek yıkanan alüvyondan, daha hafif olan kum ve taşlar sürüklenir, altın kalır. Malgamalama yönteminde, kuvars filizleri dövülür, suyla karıştırılarak çamur hâlinde, malgamalanmış bakır levhalardan akıtılır. Bu sırada altın, cıvayla malgama yapar. Malgama damıtılınca cıva ayrışır, altın elde edilir. Siyanür yöntemi, fakir cevherlere uygulanır. Toz hâline getirilip bol suyla karıştırılan cevher üzerine, sodyum siyanür (NaCN) ilâve edilir. Havanın da etkisiyle, NaAu(CN)2 kompleks bileşiği oluşur. Bu da çinkoyla tepkimeye sokularak altın açığa çıkarılır. Klorürlendirme yönteminde, cevher çok ince toz hâline getirilerek nemli klor gazıyla muamele edilir. Böylece AuCI3 elde edilir. Suda çözünen bu tuz, FeSO4 ile indirgenerek metalik altın elde edilir. Altın, para ve süs eşyası yapımında kullanılagelmiştir. Saf olarak kullanılmayacak kadar yumuşaktır. Bu haliyle daha çok külçe biçiminde merkez bankalarında rezerv olarak ve piyasada spekülatif amaçlarla kullanılır. Süs eşyası yapımında, sert olması için altına bakır karıştırılır. Saf altın 24 ayar olmak üzere alaşımları, 24 birim içindeki altın miktarı olarak, 22 ayar, 18 ayar biçiminde belirtilir. Altın, dişçilikte kaplama malzemesi olarak, teknikte de, çok duyarlı ve korozyonsuz olması istenen basılı devrelerde ve öteki elektrik devrelerinde, örneğin uzay araçlarında kullanılır. Ayrıca uzayda görülen yoğun güneş radyasyonuna karşı da iyi bir engel oluşturur. Kimya sanayiinde de altın, korozyona karşı kullanılır.

Simgesi                                                      :       Au

Grubu                                                         :       1B (Geçiş elementi)

Atom numarası                                             :       79

Bağıl atom kütlesi                                          :       196,9665

Oda sıcaklığında                                            :       Katı

Erime noktası                                                :       1064,58°C

Kaynama noktası                                           :       2807°C

Yoğunluğu                                                   :       19,32 g/cc

Keşfi                                                           :       Bilinmiyor

Atom çapı                                                    :       1,79 Å

Elektronegatifliği                                           :       2,54

Elektron dizilimi                                             :       1s22s2p63s2p6d104s2p6d10f145s2p6d106s1

Yükseltgenme basamağı (sayısı)                       :       3, 1

Radyoizotopları                                             :       Yok

hepinize sevgi ve saygılarımla
« Yanıtla #9 : 01 Nisan 2008, 11:05:57 »
trailer
*

ben siyah renkte içi ufak simli simler siyah arada koyu yeşil damarlar olan 10 cm çapı olan kütle 270 gram geliyor mıknatıs çekiyor fakat çok kuvvetli değil.bazı bölümleri elinde zerrecikler halinde ufalanıyor.bunun ne olduğunu çok merak ediyorum.bulduğum kayadan yerinde tonlarca var bana içeriği hakkında yazmak isteyenler yazsın.trailer.
« Yanıtla #10 : 17 Nisan 2008, 23:50:37 »
mehmetinhali
*

arakdasım pürmüzle ıstacaksın altın tanelerı bırlesecek olay budur sonrada cımbızlatoplayacaksın.
yada gıdıceksın kuyumcuya bana bıtane altın test suyu ver dıyeceksın sana verecek.ucuz bıseydır.
asıttır altınharıcende tumn madenlere tepkıme verır altının ustunden su gıbı akar gıder.olay budur.
saygılarımla...
« Yanıtla #11 : 12 Mayıs 2008, 23:48:06 »
xatabeyx
*

slm ben bir magra buldum magranın içi yumuşak taşlar ve kumlarla oluşmakda vekumlar hafif altın tozunu andırıyor içinde parıltılar var ben bu mağranın içerisine girdim girmeside çok zordu kapısı çok dar ve ufakdı girmeyi başarıp tozlardan barçacıklar aldım kayalardanda bunu nasıl değerlendiririm tam olarak emin deyilim genede cv bekliyorum meslektaşlarıma
« Yanıtla #12 : 23 Temmuz 2008, 01:26:54 »
emekli34
*

MERHABA :Ben emekli en yeni üyesi oldum ve ilk gözüme çarpanda bu mesaj oldu baktım  içi boş kalmış bizimde en önemli çalışmamız defineciliktende öte tecrübelerimiz çok derin oldu..gelelim soruna işin ilginci ALTIN tozları toprakta ZANETTİĞİNİZ gibi yoktur toz diyebilmemiz için NABİT olması gerekki ne yazıkki türkiye toprakarında  NABİT altın yok............. gelelim ayrıştırmaya bunun adı zenginleştirmedir siz biryerlerden öğrenmişssiniz kum demişsiniz bu biryerde doğru bunlar genellikle dere kenerında  denize yakın yerlerde oluşur ama tekbaşına olmaz o yörenin maden zenginliğine göre 15 -18 çeşit maden bir arada olur çoğunluk genellikle demir olur altının bir ayağı demirdir altında olur ama işte bütün iş  ne kadar altın binde 8 çok iyi binde 10-12 süpper olur ..bunlarıda dere kenerlarında ayrıştırmak deyin filitasyon deyin zenginleştirme deyin  aynı şeydir ...........gelelim ayrıştırmaya bir kere burada altın olduğunu bilmek gerek bunun için önce  o yerden en az 1kg bir elekten kabaları elenmiş bu bir kg mı da analize gönderilir en azından  altın gümüşüne bakılır bunu büyük şehirde yani istanbulda kendin yapabilirsin tabii  bu iş kabaca  böyle olur ama  en doğrusuda bu dur birde aynı yötemi kg ramı 5kg dan aşağı olmaz mta ya gönderirsin sonucunu verirler sadece altın  veye hem altın  hem gümüş diyebilirsin ha tüm  madenleride diyebilirsin  ama madde fiyat demektir  Kahkaha tavsiye etmem. ondan sonra ..... ayrıştırmaya gerek varmı yokmu değermi değmezmi oranın verimi çünki işin aslı bu ayrıştırma dediğin  tonlarla ifade ediliyor bilmiş olun ama senin sorun aslında şu ben tek başıma  bir yerde  kendi başıma  en basit nasıl altın ayrıştırırım diyorsun ben anlıyorum da öyle bir şey yok iş tonları aktaracaksın gramlara ulaşacaksın.. sen oranın oranına baktır ölçü çıksın kabaca da sonra ayrıştırma çok zevkli ama çok zorrrrr bir işlemdir  maliyeti kurtarmaz çünki işin içinde tonlar var...... yani zorrrrr.
Sayfa: [1]   Yukarı git

Gitmek istediğiniz yer: