+  Define - Definecilik - Ana Sayfa
|-+  BELGELER
| |-+  Nümismatik
| | |-+ 
 metalleri temizleme işi profesyonelce

Üye Adı: Beni Hatirla
Şifre:
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Konu: metalleri temizleme işi profesyonelce  (Okunma Sayısı 1430 defa) Seçenekler Arama
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
« : 13 Şubat 2008, 00:35:34 »
f_and_y
*
Tecrübe Puanı: 24
DÜŞÜN DÜŞME DÜŞTÜN DÜŞÜNME

elinizdeki metalleri temizlemek için açılan konulara baktımda yanlış anlamayın ama her kafadan bir ses çıkmış
bu konuya bir bilen olarak el atmak istedim çünkü hatlı bir temizleme işinin geri dönüşümü olmayan hasarlar
verebileceğini bildiğim için size yardımcı olucam her metalin ayrı bir temizleme yöntemi vardır öncelikle buna
dikkat edelim 
şimdi bunları konular halinde inceliyelim
anlaşılmayan bir bölümü sorarsanız yardımcı olurum

ALTIN TEMİZLEME YÖNTEMİ
Forumda Resimlerin  Görülmesine İzin Verilmiyor
Resimleri Görebilmek İçin  [  Buraya Tıklayarak Üye Olunuz  ]  veya  [  Giriş Yapınız  ]
Resimleri Görebilmek İçin  [  Buraya Tıklayarak Üye Olunuz  ]  veya  [  Giriş Yapınız  ]

eski çağlarda altın şimdiki gibi düşük ayarlarda (14 ayar 18 ayar ) üretilmediği için kesinlikle renginden bir şey kaybetmez yapılan analizlerde genellikle 19 ayar ve üstü çıkmıştır. bu yüzden  hiç bir asitle temas etmesine lüzüm yoktur sadece kuyumculukta parlatma yada cila tabir edilen işleri uygulamanız yeterlidir
bunun için gerekli malzemeler
bahsettiğim malzemeler istanbulda ikamet edenler için kapalıçarsıda pek çok kuyumcu malzemesi satan dükkan var bunlardan temin edebilirsiniz

evet elinde biley tası motoru bulunan arkadaşlar yukarıda gözüken aletlerle
ellerindeki  altın tüm altın ürünleri kuyumcu vitrinindeki gibi parlatım temizleye bilirler aletlerin toplam maliyeti 50 ytlyi geçmez
gelelim uygulamaya
elimizdeki altını önce tel fırça olarak tabir edilen
1 nolu resim fırçayla sabunlu suyla fırçalıyoruz metal ham rengini alana kadar bu işlem devam etmeli
ham rengini aldıktan sonra 3 nolu resimdeki fırçayla ve fırçaya 4 nolu resimdeki ilacı sürerek fazla bastırmadan yüzeysel olarak zemini fırçalıyoruz yanlız dikkat edin kesinlikle fazla bastırmıyoruz fırçaya
bu işlemden sonra 2 nolu resimdeki keçeyi kullanıp temizliyoruz  bu işlem altın kendi rengini alana kadar devam etmeli
sıcak suya bir miktar bulaşık deterjanı katıp yıkadığınızda sizde hayret edeceksiniz elinizdeki ürün ilk üretildiği gibi parıldıyor olacak
ellerinde taş motoru bulunmayan arkadaşlar
çevrenizdeki nalburlarda mutlaka bulunan fırçayla bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz Forumda Resimlerin  Görülmesine İzin Verilmiyor

siz sadece sabunlu ılık suyla fırçalayın altının ham rengini alır temiz olur fakat parlamaz

DÜŞÜN DÜŞME, DÜŞTÜN DÜŞÜNME
« Yanıtla #1 : 13 Şubat 2008, 00:42:22 »
f_and_y
*

gümüş madenini temizleme ve parlatma işi

gümüs madeni altın gibi kendi rengini korumaz bu içindeki katkı maddelerinden kaynaklanır
günümüzdede aynı şekilde üretilir
ve bir müddet sonra kararmaya başlar ve temizleme işi mutlaka bilmeniz gerekir piyasada satılan gümüş cilaları var evlerdeki gümüş objeleri temizlemek için bu cilayı kullanarak ister yukarıda altın cilalamada kullandığımız beyaz keçeyle makinayla ister pamuklu bez yardımıyla elimizle yapabiliriz

cilalama işlemi bitince sabunlu sıcak suyla yıkayıp kurutunuz
ARKADAŞLAR TEKRAR EDİYORUM KESİNLİKLE ASİT KULLANMAYINIZ kuyumculuk sektöründe kullanılan asitler var ama bunları siz uygulamaya kalktığınızda kendinize ve elinizdeki ürünlere zarar verebilirsiniz bu asitlerin tamamı öldürücüdür kullanmasını bilmeyenler telafisi olmayan zararlar alabilirler

« Yanıtla #2 : 13 Şubat 2008, 20:03:15 »
mamix35
*
Tecrübe Puanı: 28

payLasım için teşekkürler

defineci ayık, aynı zamanda uyanık olmalıdır..
« Yanıtla #3 : 13 Şubat 2008, 20:08:46 »
elvis
Ziyaretçi

Teşekkürler f and y,

İnşallah buluruz da temizletmek için sana geliriz Kahkaha
« Yanıtla #4 : 13 Şubat 2008, 20:12:15 »
f_and_y
*

beklerim sevgili adminim ne demek

« Yanıtla #5 : 14 Şubat 2008, 11:36:34 »
duranbey
*
Tecrübe Puanı: 6

f_and_y kardeş,
Tel fırça ile, inşaat sonrası beton zeminler ve demir borular üzerindeki badanalar temizlenir.
Tel fırçayla altın mı temizlenirmiş.
Çizik çizik çizer.
Duymamış olayım. Kahkaha
« Yanıtla #6 : 14 Şubat 2008, 11:54:23 »
elvis
Ziyaretçi

Sevgili duranbey,

Senin dediğin tel fırça ile f and y arkadaşın söylediği tel. fırçalar aynı değil Kahkaha

Zamanında alyans imalatı işine girmiştim, bilgim oradan..

Bunlar farklı tel fırçalar Kahkaha
« Yanıtla #7 : 14 Şubat 2008, 15:46:39 »
Numismat
*
Tecrübe Puanı: 0

Sonucta eger eldeki degerler koleksiyon amacli saklanmak isteniyorsa benim görüsümce asla temizlenmemeli ve dogal haliyle birakilmalidir.Zira koleksiyonculukta temizlenmis nesneler,islemli niteligine girdiginden deger kaybina ugruyorlar.genelde koleksiyoncular islemsiz malzemeyi tercih ediyorlar.

tabiiki konu ticaret ve güzel görünüm olunca temizlemek sart oluyor.
« Yanıtla #8 : 15 Şubat 2008, 00:54:10 »
kursat1
*
Tecrübe Puanı: 164

Merhaba,f-andy-y,

asitten uzak kalmak gerektiğini özellikle belirttiğiniz için , bu mesajı samimi şekilde yazdığınızı düşünüyoruyorum. Fakat , bence yanlış , zararlı bir takım yöntemler önermişsiniz, bunlara değinmek istiyorum.

bir mesajımda bende temizleme işleminin profesyonellerin işi olduğunu , bu profesyonellerinde
kuyumcular olmadığınıda belirtmiştim.

Yukarıda verdiğiniz malzeme ( tel,keçe,çark vb  ) ve yöntem  polisaj işlemidirki , gerek kuyumda ,
gerek sanayide metal üzerindeki döküm izlerini , kaynak izlerini veya çizikleri yok etmek ve metali albenili şekilde parlatmak için kullanılır.Maalesef mesajınıda domuz yağı ve ciladan bahsetmemişsiniz. :'(Bunlarda parlaklık vermek için , tel,keçe işleminden sonra kullanılır.

Sonuçta yüzeysel bir yontma işlemidir.

Sonuçta varılacak nokta , yüzeyden bir şeylerin,az veya çok eksilmesidir.

Sevgili Elvis, hassasiyetini bildiğim için, yorumuna ilave yapmak istiyorum.Altın gümüş atölyesi bende gördüm , oradaki polisaj işlemleri,imalat hatalarını,izlerini kapatmak için yapılıyor.

Bu konuda pek çok arkadaşım farklı mesajlar gönderdi , genelde dokunmamak yönlü mesajlardı bunlar.

Özellikle sikkeler, en kestirmeden ,tarihi bilgileri en net şekilde veren kalıntılardır.Bu tür işlemler uygulanırsa  kaybolacak  şeyler var. Böyle bir durumda elinizdeki malzeme içerdiği malzemenin , gr , kg,ton değeri üzerinden değerlendirilecek bir malzeme olur.Üstelik hurda değerinden.

Tarihi buluntuların değeri , tekrar ediyorum , orijinallik, nadirlik , tam olması ve tarihe yaptığı katkı ile
ölçülür.

Buna kondisyonuda eklemeliyiz ki , konumuz şu an için bu. Bu korunmuşluğu ile ölçülür,yani orijinal ilk haline yakınlığı ile ölçülür. Yeni gibi göstermeye çalışmak , orijinal halinden bilerek uzaklaştırmak demektir.

Evimizde kullandığımız metal temizleme malzemeleri de, tarihi değeri olan ve antika eşyalar için tavsiye etmiyorum. Bu malzemeler de , yine asit veya kaplama malzemeleri vs vs  içeriyor.
Amatör birinin  temizleme yöntemini bu tür malzemeleri uyguladıktan sonraki şey olarak belirtmişsiniz.
Oksitlenmeyecek,su içinde dağılma ,çözülmeye uğramayacak  bir malzeme ise  , yıkayıp kurulamaktan
başka bir yöntem olduğunu zannetmiyorum.

Bu tür işler labaratuarda, türlü bilimsel yöntemlerle , az sayıda uzman tarafından yapılabiliyor.

Arkadaşlar , her arkeoloğun, sanat tarihçisinin , definecinin ve tarihçinin metal işleme tekniklerini de
bilmesi gerekir. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlarımızın , bir başlık açıp , başlık altında bilgilerini paylaşmasını diliyorum.

« Yanıtla #9 : 15 Şubat 2008, 01:54:05 »
elvis
Ziyaretçi

Solidus arkadaşın "tel fırça altına sürülür mü" dediği "f and y" arkadaşımız 20 senelik alltın işleyicisi..

Saygılar..
« Yanıtla #10 : 15 Şubat 2008, 12:42:12 »
elvis
Ziyaretçi

Ayrıca numismat arkadaşıma katılıyorum,

Temizlenmemesi taraftarıyım..
« Yanıtla #11 : 15 Şubat 2008, 12:50:00 »
f_and_y
*

ARKADAŞLAR TEL FIRÇA MESELESİ BİRAZ UZADI AMA AÇIKLAMAKTA FAYDA VAR
YUKARIDA RESMİ GÖRÜLEN FIRÇA SARIDAN YAPILMAKTADIR VE 10 SAAT KESİNTİSİZ ALTIN YÜZEYE SÜRTSENİZ ZARAR VERMEZ TABİ ZARAR VEREN FIRÇALARDA VAR AMA ONLAR DİĞER METALLERDEN YAPILIR ÖZELLİKLE RESİMDEKİ SARI FIRÇA VE PLASTİKTEN OLAN FIRÇA ZARAR VERMEZ BAHSETTİĞİM GİBİ CİLA OLAYINDA SADECE YÜZEYSEL BASTIRMADAN YAPARSANIZ PARLIYACAGINI BELİRTMİŞTİM.
BENİM GİBİ DÜŞÜNMEYEN ARKADAŞLARIMIZ OLABİLİR ONLARIN  GÖRÜŞÜNE SAYGI DUYARIM

« Yanıtla #12 : 15 Şubat 2008, 17:57:10 »
kursat1
*

f-andy   merhaba,

samimiyetinizi hissettiğimi söylemiştim , Elvis inde  hakkınızdaki açıklaması ile bundan emin oldum.

Mesleğinize ve tecrübenize kesinlikle saygı duyuyorum. Sizin elinizde altın gümüş , farklı bir hal alacaktır. Bu metallerin değeri işçiliği ile artar , işinizde bu değil mi ?

Ama işinizde ,bir hammaddeyi işliyor ve başkaları veya kendi beğeninize göre bir şekil veriyorsunuz.
Ürünü tüketiciye en cazip halde pazarlanmasına katkıda bulunuyorsunuz.

Fakat konumuz malzemeler ,son şeklini çoktan almış bir malzeme, üzerindeki oksitlenmeler, kalıntılar ilede ekstra bir değer kazanabilir.
malzemenin üzerinden tasfiye ettiğimiz ( ilk formuna hiç zarar vermeden ) kalıntılar yok olurken, eserin yaşına, maruz kaldığı doğa olayları , yangınlar ,kan gibi   ve üretim -kullanım şekli gibi, bilgiler verecek şeyleride yok etmiş olabilirmiyiz ?

Kısaca bu kalıntıların tarihsel çözümleme için , önemli olabileceğini belirtmek istiyorum,
Sizin için geçerli olmasada , amatör ,acami bir elde keçenin tehlikeli olabileceğini sizde belirtmişsiniz.

Bu yazının genelinde , temizleme için uyarılar da yaptığınız, konunun açılması için vesile olduğunuz için
gerçekten teşekkür ediyorum.

Yine bu vesile ile sizden zaman ayırabilirseniz, hemen hemen aynı kalmış değerli metal işleme tekniklerini, örneğin telkarinin ne olduğunu , varak nasıl yapılır,savat gibi konular açmanızı isteyeceğim.
Zira paylaşımcı olduğunuz belli bir şey.Bizlerde destekleyelim.

Eminim , akademik eğitimli arkadaşlarımız (arkeoloji , sanat tarihi vb.) veya sektörünüzde bulunan
yetkinliği olan arkadaşlarda katılacaktır.

« Yanıtla #13 : 15 Şubat 2008, 18:02:31 »
elvis
Ziyaretçi

Kürşat usta merhaba..

Döktürmüsün gene, ellerine sağlık..

Temizleme konusundaki görüşlerine katılıyorum..
« Yanıtla #14 : 15 Şubat 2008, 18:11:47 »
kursat1
*

Elvis sağol,

ustama sende söylede , hiç değilse hiç değilse geleneksel sanatlarımızı anlatalım.
Gördüğümüz şeyin hangi aşamalardan geçtiğini , nasıl bir emek gördüğünü,farklılığını
bilelim, fikrimiz olsun.

Dökümcüler, kaynakçılar,lehimciler,seramikçiler,taş ustaları  kim neyden anlıyorsa,
lütfen dili döndüğünce yazsın .

Akademik arkadaşlarımız tarihle ilişkilendirsinler.

İyi olmaz mı  Elvis ?

bunu benim başlatmam ,hoş olmaz, kopyala yapıştır olur,ruh olmaz. Ruh hercümerc olanların ağzından çıkan kelimelerle katılabilir çünkü.
Sayfa: [1] 2   Yukarı git

Gitmek istediğiniz yer:  

Harita Definecilik Define İletişim