+  Define - Definecilik - Ana Sayfa
|-+  ÇÖZÜMÜNÜ ÖĞRENMEK İSTEDİĞİNİZ İŞARETLER
| |-+  Tarih
| | |-+ 
 ESKİ UYGARLIKLARDA ÖLÜ GÖMME İNANÇ VE ŞEKİLLERİ

Üye Adı: Beni Hatirla
Şifre:
Sayfa: [1]   Yukarı git
Konu: ESKİ UYGARLIKLARDA ÖLÜ GÖMME İNANÇ VE ŞEKİLLERİ  (Okunma Sayısı 1037 defa) Seçenekler Arama
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
« : 18 Şubat 2008, 19:11:12 »
hasan61
Ziyaretçi

BURADAKİ BİLGİLER TAMAMEN ALINTIDIR BİLİMSELLİYİ  VE DOĞRULUĞU TARTIŞILABİLİR SADECE PAYLAŞIM MAKSATLI YOLLANMIŞTIR
ANİMİZM DE ÖLÜM GELENEKLERİ

Animizm kısaca ölenlerin ebediyen dünyadan ayrılmadıkları, bunların ruhlarının cenazenin çevresinde, ağaçlarda, bitkilerde ve giderek tüm doğada dolaştığı ve böylece tüm doğanın canlı olarak algılanmasıdır. Örneğin, Çerkezler için armut ağacı sığırların koruyucusudur. Kırgızlar için elma ağacı kadınlara doğurganlık verebilecek güce sahiptir. Yakut kadını ise çocuk sahibi olabilmek için karaçam ağacına dua eder. Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi kaynağını atalarının ruhlarının buralarda eyleştiği düşüncesinden alan inançlar bulunmaktadır.

Animizmde, ruhlar insanlar arasına karışarak ya onlara şans verir ya da delirtir ve hasta eder. Bu yüzden ölü ruhlarını yatıştırmak için onlara adaklar adamak, kurbanlar kesmek, ölmüş atalarının mezarlarına sunularda bulunmak gerekir. Hinduizmde güzel amellerin beş maddesinin başında ölenler için kurban kesmek gelir; "çünkü ölenler kurbansız aç kalırlar."Ruhlar da insanlar gibi yaşamak için yemek yemek zorundadırlar. Onların dünyası bizim dünyamızın tam tersidir. Bizim kışımız, onların yazı, bizim gecemiz, onların gündüzüdür. Bu yüzden ruhlar bizim gecemizde ortaya çıkarlar. Geceleri mezarlık kenarlarından geçilmemesi yönündeki halk inancı da buradan kaynaklanmaktadır.

Animizme göre ruhlar, öbür dünyada da bu dünyanın benzeri bir hayat sürdüğünden "ölünün öbür dünyada fakir düşerek başkalarına muhtaç kalmamasını temin etmek lazımdır. O halde, ölen kimsenin eşyalarını, zengin ve kudretli ise, esir ve hizmetkarlarını da, ölüyle beraber göndermelidir. İlkeller eşyaları da insanlar gibi canlı addettiklerinden bunların ölmelerini temin etmek üzere mezara gömer, yakar veya kırarlar. Böylece ölü, öteki dünyaya birlikte götürdüğü eşyalar sayesinde rahatını temin eder."

Animizme göre kişinin vücudunun bir parçası da onun ruhundan bir parça taşır. Kişinin gölgesi, sudaki aksi, tasviri de onun ruhunun bir parçasını taşır; çünkü "tasvir ile gerçek aynıdır." Tek tanrılı dinlerin, özellikle İslamiyetin resim yapılmasını yasaklaması, bu eski inancı ortadan kaldırmaya yönelik bir harekettir. İnsan tarafından kullanılan eşyalar da yine onun ruhuyla özdeştir. Ölümden sonra bunlar yakılarak ya da fakirlere verilerek ruhun tekrar gelerek yaşayanları rahatsız etmesi önlenir. "Ölü gömülürken şahsi eşyası -bilhassa kendi yapmış oldukları ile daimi bir surette temas halinde bulundukları- beraberce mezara konur, yakılır, kırılır ve çok nadir olarak suya atılır veya yüksek bir yere asılır." "Ölü, yaşayanları büyük bir kıskançlıkla gözlemektedir. Eğer kendisine ait bir eşyanın başkası tarafından kulanıldığını görürse, derhal eşyasını kullananları öldürür." Bu yüzden "ölünün diriler üzerinde herhangi bir fena tesir yaratmaması ve dirilerin de ölüler üzerinde benzer bir sonuç meydana getirmemesi için ölen şahsın temas etmiş olduğu eşya ile katiyen temas edilmez. Bunun için de bunlar muhtelif şekillerde yok edilirler."

Animizme göre ölü kutsaldır. Bu yüzden, onun karşısında kutsal olmayan her türlü işi, çalışmayı durdurmak gerekir. (Bugün Anadolu'da cenaze haberi alındığında her türlü iş güç bırakılır.) Ölüm halinde kimi hareketler yapmak, ağlamak, sızlamak, kadınların saçlarını kesmesi, bedenlerine toprak sürmesi, bazen çok uzun süre konuşmayarak yas tutması gereklidir.

"Ölüm olayı neticesinde ölünün karısı, yakınları ve eşyası pislenir. Bu sebeple, bu gibi eşya ve canlılar tabudur. Onlarla her ne olursa olsun temas etmemek lazımdır. Çünkü bu eşya ve canlılardaki pislik derhal temas edene geçmektedir. Dul kadınlar kocalarının ruhlarına majik bağlarla bağlı olduklarından kimseyle evlenmelerine olanak yoktur. Her şeyden evvel bu bağın koparılması lazımdır. Bu sebeple dul kadınlar kendilerini bazı işlemlere tabi tutarlar. Çeşitli milletlerde görülen bugünkü matem elbiselerinin esasını, kocasının ruhunu aldatmak üzere boyalar sürünmek, deri ve kumaş parçaları örtünmek suretiyle kadınlar tarafından yapılan pratikler teşkil eylemiştir."

Çoğunlukla, öldükten sonra ruhun vücuttan genellikle bir hayvan, özellikle bir kuş şeklinde ayrıldığı tasvir edilir.

Ölülerin, salt çürüyen bir et ve kemik yığınından ibaret olmadığı, ölülerin gömüldüğü ve mistik bir alemde kendilerine barınak edindiği, ölüler dünyasına açılan kapı niteliğindeki mezarın ortaya çıkışı ise oldukça eski zamanlara kadar gitmektedir. Ölülerine dinsel ritüeller uygulayan ve onları gömen ilk canlı 250.000 ila 35.000 yıl önce yaşayan neandartal insanıydı.
« Yanıtla #1 : 18 Şubat 2008, 19:11:56 »
turk30
Ziyaretçi

hasan ustam emeğine sağlık döktürmüşsün
tam senin ilgi alanın. Kahkaha
« Yanıtla #2 : 20 Şubat 2008, 23:18:01 »
mamix35
*
Tecrübe Puanı: 26

eline,emeqine saqLıK

defineci ayık, aynı zamanda uyanık olmalıdır..
« Yanıtla #3 : 24 Şubat 2008, 00:28:47 »
kursat1
*
Tecrübe Puanı: 160

Hasan merhaba,

Hepimizin bilmesi gereken bir konu bu ve sonuda yok.

Örneğin başta Yılpet olmak üzere pek çok arkadaşımızın vurguladığı tehlikeler,

inançlar ve mimarinin-mezar hediyelerinin nedenleri, eski inançlarda ölümün ve

mezarın neden önemli olduğu vb pek çok şeye dikkat çekilmiş.

Dönemsellik ,kültür farkları , malzeme ,işçilik detaylarına kadar  incelikle ve gayet yalın bir şekilde anlatılmış.

Bunları bizlere taşıdığın için çok teşekkürler.

Sadece cevaplara bakarak okunmadığını yorumlamışsın, bence o bakma sayısının büyük çoğunluğu okumuş ve aynen benim gibi bir teşekkürü çok görmüştür. Bunun için kendi adıma özür diliyorum.

Biraz cilalasaydın , resimlerle süsleseydin  eminim daha çok ilgi görecekti mesajın.Konuyu açacak  fotoğraf ve çizimleri ekleyeceğini umuyorum.

Farketmişsindir, birkaç aydır uzun aralar veriyorum ,bu arada adın mezarcıya bile çıkmış , bunun bir sebebi olmalı ve isminin hakkını vermelisin. Kahkaha

Eline sağlık.

« Yanıtla #4 : 24 Şubat 2008, 00:29:15 »
kursat1
*
Tecrübe Puanı: 160

Hasancığım , eklemeyi unuttum.

Mesajını 3.defa açtım ve  3.defa okudum.

Pek çok arkadaşımızında aynı şekilde okuduğunu ,ilgiyle okuduğunu ,bir şeyler

aldığını ,biliyorsada bildikleri ile karşılaştırdığını sanıyorum.
« Yanıtla #5 : 24 Şubat 2008, 00:38:35 »
badıllı
*
Tecrübe Puanı: 10

HARİKA OLMUŞ HASAN KARDEŞ,YILLAR ÖNCE OZAMANLAR PC YOKKEN BU BİLGİLERE ULAŞMAK İÇİN DÜNYA KADAR KİTAP OKUMUŞTUM AMA SEN HAZIRLAYIP SUNMUŞSUN TŞK ARKADAŞLARA TAVSİYEM DEFALARCA OKUSUNLAR ARTIK ÖĞRENMEK BUKADAR KOLAY SİZLERİNDE EMEĞİYLE...SAYGILAR

TAKDİR İLE YAZILAN,TEDBİR İLE BOZULMAZ.
« Yanıtla #6 : 24 Şubat 2008, 00:42:24 »
badıllı
*
Tecrübe Puanı: 10

HARİKA OLMUS KARDEŞ,YILLAR ÖNCE PC YOKKEN BU BİLGİLERE ULAŞABİLMEK İÇİN DÜNYA KADAR KİTAP OKUMUŞTUM AMA SEN BUNLARI BİZE HAZIRLAYIP SUNMUŞSUN TŞK.ARKADAŞLARA TAVSİYEM BU GİBİ BİLGİLER DEFİNECİLİKTE ÇOK ÖNEMLİDİR ÜSTELİK ZAHMETSİZCE SADECE BİR TIKLA ULAŞABİLMEK TEKNOLOJİNİN ARTILARI,OKUMALARINI TAVSİYE EDİYORUM,HEMDE DEFALARCA. ÖĞRENMEK GÜZEL SİZLERİNDE EMEĞİYLE      SAYGILAR...

TAKDİR İLE YAZILAN,TEDBİR İLE BOZULMAZ.
« Yanıtla #7 : 24 Şubat 2008, 00:54:52 »
elvis
Ziyaretçi

Sevgili Hasan,

Tarih boyunca ölü geömme geleneklerini bir defada gönerdmişsin siteye..

İnsanın gözü korkuyor okumaya..

Parça parça, kısa kısa göndersen herkes okurdu Kahkaha

Ellerine sağlık. teşekkürler...
« Yanıtla #8 : 24 Şubat 2008, 03:08:38 »
elvis
Ziyaretçi

Haklısın sevgili Hasan usta..

Okumak, öğrenmek ve bilinçli hareket etmek lazım..

Adını kimin mezarcıya çıkarttığını bilmiyorum..

Ama ateş olmayan yerden duman çıkmazmış Kahkaha

« Yanıtla #9 : 26 Şubat 2008, 06:14:19 »
boksor1903
Ziyaretçi

Hasan bey kardeş eline emeğine yüreğine sağlık arasam bulamayacağım değerli bilgiler sayende öğrenecek şeyler olduğunu birkez daha anladım tabi diğer araştırmacı arkadaşlardanda ALLAH razı olsun  varol.
« Yanıtla #10 : 26 Şubat 2008, 06:40:35 »
beyin
*
Tecrübe Puanı: 0

hasan kardeş ellerine sağlık çok güzel olmuş ayrıca likya medeniyeti mezar gömme teknikleri üzerine de bişeyler yazarsan sevinirim küçük taş yığınlarından oluşan mezarlar likya medeniyetinemi ait yapısı nasıl nasıl açılır saygılarımla
« Yanıtla #11 : 26 Şubat 2008, 08:59:09 »
erdogan ozdemir
*
Tecrübe Puanı: 2

eline emeğine sağlık usta
« Yanıtla #12 : 04 Mart 2008, 00:08:58 »
boksor1903
Ziyaretçi

hasan kardeş emeğine sağlık inan hepsini okuyamadım ama aradığıma da ulaşamadım belkide vardı ama benmi göremedim ben asıl sümerleri aramıştım yinede TEŞEKKÜR EDERİM.
        BUDA  GÖSTERİYORKİ DEFİNECİLİK BİZE İLİM İRFAN ÖGRETİYOR BAKSANA HAYATIMDA ORTAOKULU ZOR BİTİREN BİRİ OLARAK KALKIYORUM VE GEÇMİŞTE YAŞAYANLARIN ÖLÜMÜ VE ONLARIN ÖLÜYÜ NASIL GÖMÜYOLAR VE ONUN HAKKINDA DÜŞÜNDÜKLERİNİ OKUYORUM.
        BÖYLE GİDERSE FAKİR FUKARA AMA AKILLI BİR DEFİNECİ OLARAK ÖLECEĞİM  ..
     ALLAH BANADA RAHMET ETSİN .amin.inanmış 4 kişi ve iyi bir hoca yeter
                                                               SAYGILARIMLA...........

NOT ;bu 2 okuyuşumdu vallahi.
Sayfa: [1]   Yukarı git

Gitmek istediğiniz yer: